Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Lifestyle

Coffee Chip Cookies guna premix

Alahai..ni mesti mak-mak yang tak pandai buat cookies macam saya yang tengok kan entry ni?Kita serupa..oh kita serupa.Nak tahu premix yang mana 1 jadi bila masak kan?Dan haruslah jimat,kalau guna premix tapi hasil sikit je baik tunjuk je biskut mana yang nak.Ini part of saya punya aktiviti homeschooling bulan puasa sebab memang saya masak dengan… Continue reading Coffee Chip Cookies guna premix

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Resepi

Resepi burger ayam untuk kanak-kanak

Assalamualaikum,kali ni entry masak-memasak resepi kanak-kanak.Bukan saya tak masak makanan orang tua.Tapi passion nak update blog tu semua ke arah anak-anak.Gitu…Resepi ni tanpa MSG.Paling sesuai untuk mereka. Resepi ni saya dapat dari entry blog >> Burger Ayam Sendiri Bikin dari Mama Kicthen  Ini resepi tuan punya yang asal. Jangan ingat kita perlu ad food processor… Continue reading Resepi burger ayam untuk kanak-kanak

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Resepi

Resepi cinnamon bread untuk kanak-kanak

Resepi cinnamon bread ni ‘cheat-sheet’ nak buat konon-konon cinnamon bread dengan anak.Mudah,senang nak sedia.Kalau ada lebihan cinnamon sugar memang boleh buat.Saya buat masa malam tak tahu nak buat apa.Ajak anak saya buat.Boleh beraktiviti dengan dia.2 dalam 1 Bahan-bahan untuk 4 biji roti 4 keping roti gardenia Susu pekat (boleh gantikan dengan butter-jadi lebih sedap) Cinnamon… Continue reading Resepi cinnamon bread untuk kanak-kanak

Homeschooling · Resepi

Bercerita Kisah Ratu Semut Dan Tentera Nabi Sulaiman

Ini cerita semalam.Saya dah rajin bercucuk tanam dalam pasu.Depan rumah.Baru nak belajar-belajar.Anak-anak agak susah dijaga bila kita nak berkebun ni.Jadi saya bagi aktiviti kat anak-anak saya. Sedang saya gembur-gembur pasu…Subhanallah.Saya terjumpa ratu semut.Ini saya kongsikan gambar dengan anda. Ratu semut ni berganda-ganda besar dari semut askar.Semut askar besarnya 2mm,tapi ratu semut yang saya jumpa ni… Continue reading Bercerita Kisah Ratu Semut Dan Tentera Nabi Sulaiman

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Resepi

Aktiviti memasak bersama anak [Resepi Kueh Keria]

Kali ini saya akan ceritakan aktiviti di dapur kami.Bila petang nan indah,free dan rajin,saya akan buat aktiviti bersama anak.Kali ini aktiviti memasak bersama anak saya buat kueh yang berasaskan keledek yg kami beli di kawasan Morib [balik bercuti dari Gold Coast Morib haritu].Saya decide untuk buat kueh keria atau bahasa utaranya coq keria [cucoq keria]… Continue reading Aktiviti memasak bersama anak [Resepi Kueh Keria]