Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Lifestyle

Coffee Chip Cookies guna premix

Alahai..ni mesti mak-mak yang tak pandai buat cookies macam saya yang tengok kan entry ni?Kita serupa..oh kita serupa.Nak tahu premix yang mana 1 jadi bila masak kan?Dan haruslah jimat,kalau guna premix tapi hasil sikit je baik tunjuk je biskut mana yang nak.Ini part of saya punya aktiviti homeschooling bulan puasa sebab memang saya masak dengan… Continue reading Coffee Chip Cookies guna premix

Homeschooling · Islamic · Lifestyle

Malam-malam baca buku hadith

Ilmu saya dangkal,apatah lagi bab hadith kawan-kawan.Saya belajar masa kuliah Dhuha,baca buku atau ketika program agama IKIM atau TV.Tapi rupanya ada hadith yang mudah amal dan mudah kita cerita pada anak-anak.Sebut saja hadith,terbiasa kita terbayang yang panjang-panjang,kalau ilmu panjang sejengkal rasa macam tak berani ajar sesiapa.Tapi jangan lupa, “SAMPAIKANLAH DARIKU WALAU HANYA SATU AYAT”.(RIWAYAT BUKHARI)… Continue reading Malam-malam baca buku hadith

Homeschooling · Outdoor HS

Seronoknya berkuda

Alhamdulillah,6 sesi berkuda dan habis awal bulan April.Berkali-kali saya tanya anak saya,kalau suka bagitau suka.Kalau sebenarnya tak minat bagitau jugak,supaya saya tak perlu nak hantar anak ke kelas kuda lagi.Jikalau dia tak minat. Saya tengok progress dia berkuda tak banyak.Masih macam naik unta sebab dia malas atau masih biasakan diri untuk ikut rhythm gerakan kuda.Posture… Continue reading Seronoknya berkuda

Aktiviti bersama anak · Bedah Buku · Homeschooling

Bedtime story untuk anak-anak

Dah bulan April kan?Fah lebih setengah dari bulan April pun.sejujurnya perkembangan dah tak serancak dulu.Saya mula rasa risau,kadang-kadang nak give up.Tapi kita kembali semula kepada objektif kita menetapkan sesuatu keputusan dulu.Saya pasti kadang-kadang memang ada musim dan up & down dalam HS (homeschooling) ni.Peer pressure dah terasa,padahal anak yang saya HS ni umurnya 5 tahun… Continue reading Bedtime story untuk anak-anak

Aktiviti bersama anak · Homeschooling

Aktiviti sains minggu ke-2 (Januari)

Aktiviti sains kali ini tajuknya Foaming Fizz.Ambil dari buku kegemaran kami 365 Science Activities.Kali ini kami semua bereksperimen dengan buih.Barang-barang semua yang ada di dapur.Tapi dalam kuantiti yang agak banyak.Anak setuju,aktiviti berjalan. Bahan-bahan 1 botol cuka 5-6 Sodium bikarbonat atau serbuk penaik Setitik pewarna makanan yang digemari Botol minuman kaca bersaiz sederhana Sudu *Serbuk penaik… Continue reading Aktiviti sains minggu ke-2 (Januari)