Homeschooling · Islamic · Lifestyle

Malam-malam baca buku hadith

Ilmu saya dangkal,apatah lagi bab hadith kawan-kawan.Saya belajar masa kuliah Dhuha,baca buku atau ketika program agama IKIM atau TV.Tapi rupanya ada hadith yang mudah amal dan mudah kita cerita pada anak-anak.Sebut saja hadith,terbiasa kita terbayang yang panjang-panjang,kalau ilmu panjang sejengkal rasa macam tak berani ajar sesiapa.Tapi jangan lupa, “SAMPAIKANLAH DARIKU WALAU HANYA SATU AYAT”.(RIWAYAT BUKHARI)… Continue reading Malam-malam baca buku hadith

Aktiviti bersama anak · Bedah Buku · Homeschooling

Bedtime story untuk anak-anak

Dah bulan April kan?Fah lebih setengah dari bulan April pun.sejujurnya perkembangan dah tak serancak dulu.Saya mula rasa risau,kadang-kadang nak give up.Tapi kita kembali semula kepada objektif kita menetapkan sesuatu keputusan dulu.Saya pasti kadang-kadang memang ada musim dan up & down dalam HS (homeschooling) ni.Peer pressure dah terasa,padahal anak yang saya HS ni umurnya 5 tahun… Continue reading Bedtime story untuk anak-anak

Parenting

Review Buku > Didik Anak Connect Dengan Allah

Alhamdulillah,selesai baca buku DACDA ¬†walaupun ditengah-tengahnya pelbagai ujian datang.Tak hairan jika buku ni terus mendapat tumpuan kita dengan sekali imbas saja.Pertanyaan seperti ; +siapa Allah? +di mana Allah? +kenapa perlu solat? Semua ini pasti anak kita tanya.Buku ini umpama soalan bocorlah kepada kita.Bersedia dan bakal ditanya nanti oleh anak-anak. Pada pandangan saya,sebagai ibu bapa kita… Continue reading Review Buku > Didik Anak Connect Dengan Allah

Lifestyle

Bedah Buku #Amoiberhijab

Buku ini santai sahaja jenis tulisannya.Saya mula baca pukul 10.30 hari Jumaat,lepas tu baca sikit pagi Sabtu,dah habis.Bacaan ringan tapi menarik. Felixia atau Rara memang gadis yang bukan saja cantik.Tapi kisah beliau juga hebat.Diceritakan bermula dari kesusahan-kesusahan dari zaman kanak-kanak,sehingga beliau menjadi model terkenal. Siapa sangka dia dibuli dengan teruk ketika zaman kanak-kanak.Disusuli dengan penceraian… Continue reading Bedah Buku #Amoiberhijab