Aktiviti bersama anak · Homeschooling · Parenting

Mendorong anak rajin buat kerja rumah

Assalamualaikum.saya  mohon berkongsi pengalaman ini dengan anda semua.Secara dengan konsisten,saya menggunakan teknik nabi untuk mendorong anak saya bila dia mengemas ruang tamu.Umurnya 5 tahun.Sudilah kiranya saya berkongsi bahawa bila kita mendorong anak dengan teknik dorongan gaya Nabi Muhammad s.a.w,memang rasa percaya diri pada anak-anak sangat meningkat.Jati diri atau persepsi dia mengenai dirinya akan berubah.

Kita lihat dahulu bagaimana teknik Nabi mendorong melakukan kerja baik.

bengkel-teknik-nabi-2

 

Saya kongsikan bagaimana teknik mendorong anak melakukan kerja baik.Teknik ini saya aplikasikan selalu supaya dia kemas ruang tamu sendiri,supaya dia yakin yang dia mampu mengemas ruang tamu sendiri dan supaya dia selalu nak kemas lagi sendiri.Sesuai dengan umurnya..baru 5 tahun.

mendorong-anak-dengan-teknik-nabi-12

Anak saya sangat suka aktiviti menggunting (montessori learning).Dia akan ambil gunting dan gunting-gunting kertas sehingga bersepah.Bukan senang lepas main nak suruh dia kemas semula.Bukan saya tak boleh sapu.Saya nak mendorong dia buat sendiri.

Puji perbuatannya yang baik

“Pandai anak mummy menggunting.Menggunting menguatkan otot dijari tangan.Nanti cantik tulisan bila dah pandai menulis”

Saya beritahu dia,sebelum ini dia pandai mengemas ruang tamu.Ayahnya juga memuji bila dia kemas ruang tamu – Puji hasil kerja walaupun tak seberapa atau salah.

“Noura tolong sapu kertas-kertas yang berselerak.Mummy tahu Noura pandai menyapu dan kemas depan.Mummy tutup pintu ruang tamu.Nanti bila dah kemas Noura panggil mummy ke ruang tamu.Buat surprise!”

mendorong-anak-dengan-teknik-nabi-15

Saya tutup pintu..tunggu lama…alahai anak. =)

mendorong-anak-dengan-teknik-nabi-13

Dia dah kemas sikit.Saya minta izin untuk masuk (mak tak sabaq tunggu sebenarnya).Dia tengah menjalankan proses mengemas.Saya puji hasil kerjanya.

“Wah,Alhamdulillah dah kemas sikit.Jom-jom kita kemas lagi sampai bersih.”

“Nak tak mummy tolong Noura mengemas?”

Itu tugasan dia,kita minta izin ingin membantunya.She will take the pride.Dia angguk

mendorong-anak-dengan-teknik-nabi-14

Siap kemas.Pejam mata pada kesalahan-kesalahan kecil.Puji serta merta HASIL KERJA dan USAHAnya.

“Wow!Kemas terus ruang tamu Noura kemas”.

Muka bangga,self esteem meningkat.Dia ada percaya diri yang dia memang mampu kemas ruang tamu.Saya dah lama buat,sampai dia memang rasa dia pandai kemas ruang tamu tu.Lepas ni Insyaallah mummy ada pembantu kemas ruang tamu.

Sekian.Selamat berkongsi manafaatnya

bengkel-teknik-nabi-6

(Visited 1,417 times, 1 visits today)

2 thoughts on “Mendorong anak rajin buat kerja rumah

  1. Alhamdulillah. Kagum dengan usaha puan menyebar luas teknik memuji gaya Nabi Muhammad ini. Saya doakan perkongsian ini memberi manfaat kepada semua pembaca dan pahala berterusan buat puan. Amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge