Aktiviti bersama anak · Homeschooling

Aktiviti homeschool dan gelagat anak

Alhamdulillah.Pelan-pelan kayuh.Saya memang kena buat learning plan setiap minggu.Kena peruntukkan masa buat juga learning plan tu.Kalau tak memang mak yang kelaut.Hasil tak seberapa,learning plan siap.Kongsi saja ye dengan anda.Kadang-kadang tak terikut juga learning plan.Tetukar hari.

aktiviti-homeschooling-1

Aktiviti montessori

Kami mulakan pagi tu dengan aktiviti montessori.Isikan air dalam botol guna span.Tak formal langsung.Sponging activity.Mom said,jom mandi…Heheheh.Ambil sorang satu span,dan botol.

aktiviti-homeschooling-10
Briefing dulu

Saya beritahu yang mereka kena isikan botol dengan air.Gunakan span.Tunjukkan cara.Adik 2tahun,kita biarkan dia bermain.Kakak selalu akan siapkan task.

aktiviti-homeschooling-2
Tengok adik,dia minum air guna span pulak!

Kakak ambil masa lama di dalam bilik air.Tiba-tiba datang dan beri botol penuh berisi air.”Mummy dah siap”.Well  done!

Mengecop mengikut huruf

aktiviti-homeschooling-3

Menulis huruf a.Kaedah ini menambahkan pengukuhan dan pengamatan kepada bentuk-bentuk yang diajar (Sumber:Buku panduan mengajar Kaedah Bacalah Anakku).Objektif saya,anak saya berlatih menulis huruf.

Template huruf dot-to-dot ni saya dapat di link ini >> http://shared.confessionsofahomeschooler.com

Gunakan water color dan span.Ambil dan cop pada bulatan dan membentuk huruf a.

aktiviti-homeschooling-4
Miss focus

 

aktiviti-homeschooling-5
Bagus adik cop-cop ye

 

aktiviti-homeschooling-9
Objektif aktiviti tercapai.Hahahha!

 

aktiviti-homeschooling-8
Sambung cop sampai kaki

Sekian.Nanti kita sambung lagi.

littlemunas-com-1
Keperluan Homeschooling Anda >> www.littlemunas.com
(Visited 538 times, 1 visits today)

3 thoughts on “Aktiviti homeschool dan gelagat anak

  1. nak tanya .. kaler tu buat sendri @ beli dekat kedai . sbb pernah terbaca tp sbb sambil lewa lupa blog mana. kaler yg kat pasaran x eco-kanak2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge