Resepi

Resepi Telur Rupa Macam Di Hotel

Assalamualaikum. Salam cuti sekolah. Bersilat kita di rumah waktu-waktu cuti ni. Setiap hari saya cuba adakan aktiviti untuk anak. Tak lupa menyediakan sarapan berkhasiat. Jadi pagi ni saya buatlah sarapan telur yang anak saya suka. Saya masukkan dalam resepi ini cendawan shitake. Kegemaran kami semua. Sebab cendawan patut ada dalam menu diet cegah kanser setiap… Continue reading Resepi Telur Rupa Macam Di Hotel

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Resepi

Resepi burger ayam untuk kanak-kanak

Assalamualaikum,kali ni entry masak-memasak resepi kanak-kanak.Bukan saya tak masak makanan orang tua.Tapi passion nak update blog tu semua ke arah anak-anak.Gitu…Resepi ni tanpa MSG.Paling sesuai untuk mereka. Resepi ni saya dapat dari entry blog >> Burger Ayam Sendiri Bikin dari Mama Kicthen  Ini resepi tuan punya yang asal. Jangan ingat kita perlu ad food processor… Continue reading Resepi burger ayam untuk kanak-kanak

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Resepi

Resepi cinnamon bread untuk kanak-kanak

Resepi cinnamon bread ni ‘cheat-sheet’ nak buat konon-konon cinnamon bread dengan anak.Mudah,senang nak sedia.Kalau ada lebihan cinnamon sugar memang boleh buat.Saya buat masa malam tak tahu nak buat apa.Ajak anak saya buat.Boleh beraktiviti dengan dia.2 dalam 1 Bahan-bahan untuk 4 biji roti 4 keping roti gardenia Susu pekat (boleh gantikan dengan butter-jadi lebih sedap) Cinnamon… Continue reading Resepi cinnamon bread untuk kanak-kanak

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Resepi

Aktiviti masak biskut bersama anak

Daripada mereput di rumah hari Ahad,pukul 3.30 petang kami buat aktiviti memasak biskut.Kali ini,aktviti memasak biskut memberi satu keterujaan baru buat anak kedua saya yang berusia 2 tahun.Sebelum ini dia tidak pernah ikut serta sebab dia kecil sangat untuk faham bab memasak ni.Kali ini cukup umur 2 tahun dan dia sudah faham dan minat.Jom tengok… Continue reading Aktiviti masak biskut bersama anak

Homeschooling · Resepi

Bercerita Kisah Ratu Semut Dan Tentera Nabi Sulaiman

Ini cerita semalam.Saya dah rajin bercucuk tanam dalam pasu.Depan rumah.Baru nak belajar-belajar.Anak-anak agak susah dijaga bila kita nak berkebun ni.Jadi saya bagi aktiviti kat anak-anak saya. Sedang saya gembur-gembur pasu…Subhanallah.Saya terjumpa ratu semut.Ini saya kongsikan gambar dengan anda. Ratu semut ni berganda-ganda besar dari semut askar.Semut askar besarnya 2mm,tapi ratu semut yang saya jumpa ni… Continue reading Bercerita Kisah Ratu Semut Dan Tentera Nabi Sulaiman