Homeschooling · Outdoor HS

Seronoknya berkuda

Alhamdulillah,6 sesi berkuda dan habis awal bulan April.Berkali-kali saya tanya anak saya,kalau suka bagitau suka.Kalau sebenarnya tak minat bagitau jugak,supaya saya tak perlu nak hantar anak ke kelas kuda lagi.Jikalau dia tak minat. Saya tengok progress dia berkuda tak banyak.Masih macam naik unta sebab dia malas atau masih biasakan diri untuk ikut rhythm gerakan kuda.Posture… Continue reading Seronoknya berkuda

Aktiviti bersama anak · Bedah Buku · Homeschooling

Bedtime story untuk anak-anak

Dah bulan April kan?Fah lebih setengah dari bulan April pun.sejujurnya perkembangan dah tak serancak dulu.Saya mula rasa risau,kadang-kadang nak give up.Tapi kita kembali semula kepada objektif kita menetapkan sesuatu keputusan dulu.Saya pasti kadang-kadang memang ada musim dan up & down dalam HS (homeschooling) ni.Peer pressure dah terasa,padahal anak yang saya HS ni umurnya 5 tahun… Continue reading Bedtime story untuk anak-anak

Aktiviti bersama anak · Art Activity · Homeschooling

Suasana Homeschooling di rumah

Assalamualaikum,hari ini perkogsian biasa saja.Takde tips bagai.Cuma nak kongsikan,suasananya biasa.Seperti bila kita berkumpul anak beranak.Liat juga nak ajak buat sesuatu latihan atau homework tau.Lagi satu saya mula tahu yang ~boleh saja kita beli buku latihan kanak-kanak pre school di kedai.Murah pulak tu.Satu rm4 sahaja.Punyalah penat saya dok cari dan print semua dari internet sebelum ni.Buku… Continue reading Suasana Homeschooling di rumah

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Kelas dan seminar

Aktiviti Chef Cilik,Cuti Sekolah

Assalamualaikum,Ahad lepas kami menyertai aktiviti Chef Cilik di Butik About Umi&Baby (AUB).Seronok sangat.Ibu-ibu yang bersemangat homeschooling macam saya memang tak lepaskan peluang ni.Sebab masa ni lah anak-anak boleh berjumpa dengan kawan-kawan yang ramai dan pebagai.Serta belajar dari guru berlainan.Jooom zoom in! Akttiviti Chef Cilik kali ni disertai seramai lebih kurang 15 orang.Belajar membuat 2 menu… Continue reading Aktiviti Chef Cilik,Cuti Sekolah

Aktiviti bersama anak · Homeschooling · Interesting Places · Jalan-jalan · Lifestyle

Puas ber-LEGO di Blokke Kaffe,Citta Mall

Sebabkan dekat dengan rumah,sempat kami jengah kafe ni.Sebab terpengaruh dengan instagram Sheahnee Iman Lee,isteri Abang Naz (JJCM).Ok,jom tengok entrance dia pun dah..wow!Posing sikit. Bahagian depan kafe ada koleksi lego-lego super.Bahagian dekorasi kafe macam ni.Semua berkonsep LEGO. Memang comel amat lah. Nampak je meja yang penuh dengan LEGO,semua boleh main.Terus kena serbu.Memang kafe ni sangat-sangat berkonsep… Continue reading Puas ber-LEGO di Blokke Kaffe,Citta Mall