Homeschooling · Lifestyle

Tanda-tanda anak bersedia untuk ‘toilet training’

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Hampir sangat dah dengan 2017. Macam-macam azam masing-masing dah tanam dan visualize. Salah satu yang saya nak capai adalah latih anak kedua kencing atau membuang sendiri di tandas. Si Fateh tu. Gigih saya cari maklumat dan berkongsi untuk semua ya. Banyak info grafik yang saya jumpa dan akan kongsi di sini… Continue reading Tanda-tanda anak bersedia untuk ‘toilet training’

Aktiviti bersama anak · Art Activity · Homeschooling

Aktiviti mewarna di rumah di musim cuti

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya masih dalam pantang campak. Masih perlu kuarantin diri sendiri di rumah. Jadi kami buat aktiviti di rumah sahaja. Sebelum mula mewarna kenalah saya laburkan duit beli 2 papan keras saiz a4, beli set watercolor paling murah, 2 berus lukisan paling halus dan kertas lukisan saiz A4 supaya padan dengan papan… Continue reading Aktiviti mewarna di rumah di musim cuti

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Lifestyle

Coffee Chip Cookies guna premix

Alahai..ni mesti mak-mak yang tak pandai buat cookies macam saya yang tengok kan entry ni?Kita serupa..oh kita serupa.Nak tahu premix yang mana 1 jadi bila masak kan?Dan haruslah jimat,kalau guna premix tapi hasil sikit je baik tunjuk je biskut mana yang nak.Ini part of saya punya aktiviti homeschooling bulan puasa sebab memang saya masak dengan… Continue reading Coffee Chip Cookies guna premix

Homeschooling · Islamic · Lifestyle

Malam-malam baca buku hadith

Ilmu saya dangkal,apatah lagi bab hadith kawan-kawan.Saya belajar masa kuliah Dhuha,baca buku atau ketika program agama IKIM atau TV.Tapi rupanya ada hadith yang mudah amal dan mudah kita cerita pada anak-anak.Sebut saja hadith,terbiasa kita terbayang yang panjang-panjang,kalau ilmu panjang sejengkal rasa macam tak berani ajar sesiapa.Tapi jangan lupa, “SAMPAIKANLAH DARIKU WALAU HANYA SATU AYAT”.(RIWAYAT BUKHARI)… Continue reading Malam-malam baca buku hadith

Homeschooling · Lifestyle · Outdoor HS

Perkembangan kelas berkuda

Terima kasih kerana terus membaca blog saya.Especially rakan-rakan yang bagi feedback yang saya tak pernah sangka.Mungkin perkongsian mengenai kelas kuda secara santai susah nak dapat di google kot?Kebanyakannya pasal info dari website sahaja,kurang yang berkongsi pengalaman. Sikit-sikit kami upgrade gear anak saya ni.Dulunya tak pakai sarung tangan kami berikan winter glove.Nasib baik tak bagi glove… Continue reading Perkembangan kelas berkuda