Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Lifestyle

Coffee Chip Cookies guna premix

Alahai..ni mesti mak-mak yang tak pandai buat cookies macam saya yang tengok kan entry ni?Kita serupa..oh kita serupa.Nak tahu premix yang mana 1 jadi bila masak kan?Dan haruslah jimat,kalau guna premix tapi hasil sikit je baik tunjuk je biskut mana yang nak.Ini part of saya punya aktiviti homeschooling bulan puasa sebab memang saya masak dengan… Continue reading Coffee Chip Cookies guna premix

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Resepi

Resepi burger ayam untuk kanak-kanak

Assalamualaikum,kali ni entry masak-memasak resepi kanak-kanak.Bukan saya tak masak makanan orang tua.Tapi passion nak update blog tu semua ke arah anak-anak.Gitu…Resepi ni tanpa MSG.Paling sesuai untuk mereka. Resepi ni saya dapat dari entry blog >> Burger Ayam Sendiri Bikin dari Mama Kicthen  Ini resepi tuan punya yang asal. Jangan ingat kita perlu ad food processor… Continue reading Resepi burger ayam untuk kanak-kanak

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Kelas dan seminar

Aktiviti Chef Cilik,Cuti Sekolah

Assalamualaikum,Ahad lepas kami menyertai aktiviti Chef Cilik di Butik About Umi&Baby (AUB).Seronok sangat.Ibu-ibu yang bersemangat homeschooling macam saya memang tak lepaskan peluang ni.Sebab masa ni lah anak-anak boleh berjumpa dengan kawan-kawan yang ramai dan pebagai.Serta belajar dari guru berlainan.Jooom zoom in! Akttiviti Chef Cilik kali ni disertai seramai lebih kurang 15 orang.Belajar membuat 2 menu… Continue reading Aktiviti Chef Cilik,Cuti Sekolah

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Resepi

Resepi cinnamon bread untuk kanak-kanak

Resepi cinnamon bread ni ‘cheat-sheet’ nak buat konon-konon cinnamon bread dengan anak.Mudah,senang nak sedia.Kalau ada lebihan cinnamon sugar memang boleh buat.Saya buat masa malam tak tahu nak buat apa.Ajak anak saya buat.Boleh beraktiviti dengan dia.2 dalam 1 Bahan-bahan untuk 4 biji roti 4 keping roti gardenia Susu pekat (boleh gantikan dengan butter-jadi lebih sedap) Cinnamon… Continue reading Resepi cinnamon bread untuk kanak-kanak

Aktiviti bersama anak · Cooking Activity · Homeschooling · Resepi

Aktiviti masak biskut bersama anak

Daripada mereput di rumah hari Ahad,pukul 3.30 petang kami buat aktiviti memasak biskut.Kali ini,aktviti memasak biskut memberi satu keterujaan baru buat anak kedua saya yang berusia 2 tahun.Sebelum ini dia tidak pernah ikut serta sebab dia kecil sangat untuk faham bab memasak ni.Kali ini cukup umur 2 tahun dan dia sudah faham dan minat.Jom tengok… Continue reading Aktiviti masak biskut bersama anak