Art Activity · Lifestyle

Sudah mula bekerja,Puan Ros mencari aktiviti nak layan anak waktu malam

Assalamualaikum semua. Pejam celik dah sebulan Puan Ros bekerja semula. Alhamdulillah. Syukurnya. Kot mana pun, macam mana pun, semuanya nikmat dari Allah Taala. 2-3 minggu pertama Puan Ros kabur-kabur juga macam mana nak bahagi waktu malam yang singkat tu nak cuba buat semua. Memang tak berdaya. Mengemas rumah, masak dan melayan anak semuanya perlu dibereskan.… Continue reading Sudah mula bekerja,Puan Ros mencari aktiviti nak layan anak waktu malam

Aktiviti bersama anak · Art Activity · Homeschooling

Aktiviti mewarna di rumah di musim cuti

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya masih dalam pantang campak. Masih perlu kuarantin diri sendiri di rumah. Jadi kami buat aktiviti di rumah sahaja. Sebelum mula mewarna kenalah saya laburkan duit beli 2 papan keras saiz a4, beli set watercolor paling murah, 2 berus lukisan paling halus dan kertas lukisan saiz A4 supaya padan dengan papan… Continue reading Aktiviti mewarna di rumah di musim cuti

Art Activity · Jalan-jalan · Lifestyle

Aktiviti Seni di PPAS

Sabtu lepas,kami ke PPAS pulangkan buku pinjaman.As usual,memang saya terbabas bab pulang buku on time.Alang-alang hari Sabtu,PPAS memang ada aktiviti untuk kanak-kanak,setiap hari Sabtu pukul 2.30 petang.Cuti sekolah nanti,ha..rancanglah aktiviti kalau nak sertai aktiviti di PPAS,sebab ia PERCUMA! Dalam pukul 2.30petang,makin ramai yang mula masuk ke Perpustakaan Kanak-Kanak.Meriah.Sama naik dengan AEON Shah Alam tau.Aktiviti hari… Continue reading Aktiviti Seni di PPAS

Aktiviti bersama anak · Art Activity · Homeschooling

Suasana Homeschooling di rumah

Assalamualaikum,hari ini perkogsian biasa saja.Takde tips bagai.Cuma nak kongsikan,suasananya biasa.Seperti bila kita berkumpul anak beranak.Liat juga nak ajak buat sesuatu latihan atau homework tau.Lagi satu saya mula tahu yang ~boleh saja kita beli buku latihan kanak-kanak pre school di kedai.Murah pulak tu.Satu rm4 sahaja.Punyalah penat saya dok cari dan print semua dari internet sebelum ni.Buku… Continue reading Suasana Homeschooling di rumah

Art Activity · Homeschooling

Vegetable painting (Homeschooling Activity)

Aktiviti homeschooling kali ini berkonsepkan vegetable painting.Ini aktiviti spontan.Rasa nak buat art activity tapi belum ada perancangan sebenarnya.Jenguk ke dapur nampak bawang merah dan seguni kentang.Ambil yang paling kurang elok untuk dimasaka dan jadikan aktiviti seni untuk anak. Bahan-bahan Bawang merah Kentang (diukir seperti daun) Warna lukisan dan kertas Aktiviti yang kami jalankan Anak saya… Continue reading Vegetable painting (Homeschooling Activity)