Lifestyle · Parenting

Kenangan lucu menyusukan bayi

Semestinya kita sebagai ibu menyusukan bayi terkenang-kenang saat-saat menyusukan anak-anak.Mana taknya,setiap anak ada posisi kegemaran tersendiri,ada tabiat tersendiri dan paling susah nak dilupa semestinya pelbagai ragam nak bercerai susu dengan si anak.Jom imbau-imbau kembali perihal menyusukan anak 1-Tangan sentiasa menjalar Setiap anak ada tabiat mereka sendiri.Yang jenis tangan menjalar macam ular ni memang geli mak.Dia… Continue reading Kenangan lucu menyusukan bayi

Parenting

Tanam Cendawan Di Rumah

Sebulan yang lepas Kak Zila dari Telekung Project beri kami kit cendawan ni percuma.Waktu tu kami adakan sharing Pohon Solat di About Umi&Baby Boutique,Shah Alam .Baliklah saya excited nak tanam cendawan dirumah dengan anak.Seronok weh…Tengok dekat youtube siap macamana nak buat.Kat kotak tu dah ada cara nak menanam.

tanam-cendawan-di-rumah-1

Untuk tanam cendawan ni kena try and error jugak untuk orang macam saya.Mula-mula kami potong beg plastik,tapi tak menjadi.Tengok lagi youtube,cuba lagi.Banyak rupanya kit-kit macam ni di pasaran.Seronoklah jugak.Yang bagus boleh ajar anak-anak tau.Diorang nampak perubahan cendawan-cendawan ni.

tanam-cendawan-di-rumah-2

Tak sampai seminggu,inilah hasil pertama kami.Yang sebelah kiri tu sampai ke sudah tak naik-naik.Nampak macam 2 cendawan je kan…tapi dia besar.Syukurlah,dapat bagi anak belajar.Lepas tu saya masukkan dalam hidangan sayur campur.Adalah 2 kali menuai dah dan jadikan sayur campur.Oh..sungguh organik =)

tanam-cendawan-di-rumah-3

Bolehla tahan hasilnya.Rasa nak beli pulak kit cendawan ni.Try kit lain pulak.Tapi kan…aktiviti ni memang bagus untuk aktiviti homeschool anak.Kalau ada subjek sains,sangat sesuai.

Ok,sekian

 

 

Parenting

Teknik Memuji Anak

Sambungan daripada entry┬áPengisian bengkel teknik nabi minggu lepas,┬ákami belajar teknik memuji.Teknik ini amat sesuai dibuat kepada sesiapa sahaja.Tapi untuk entry kali ini kita fokuskan kepada anak. Teknik Rasulullah Memuji 1- Puji hasil kerjanya,sifat baiknya dan seperti senarai di atas.Bukan puji dirinya. 2- Puji dengan serta merta ketika sifat,kelakuan atau kerja baik dilakukan.Puji secara terbuka sekiranya… Continue reading Teknik Memuji Anak

Kelas dan seminar · Kelas Parenting · Parenting

Pengisian Bengkel Teknik Nabi minggu lepas

Sebelum saya terlupa atau saya tidak istiqamah mengamalkan teknik nabi (s.a.w),baik saya tulis dalam artikel ni dan saya kongsi dengan puan-puan. Kedatangan pada hari tu dalam 17 orang,mengikut nama yang mendaftar di dalam senarai kehadiran hari tu.Yang kami rasa bangga sebab sambutan dari kalangan guru.Kalau tak silap saya lebih kurang 8 orang guru dari pelbagai… Continue reading Pengisian Bengkel Teknik Nabi minggu lepas

Parenting

Adakah anak anda bersedia ‘potty training’

Assalamualaikum,banyak variasi ibu-ibu mengajar anak ke tandas atau bebas pampers.Kalau anak anda belum bersedia,susah jadinya.Kebiasaannya kanak-kanak 18bulan-2tahun menunjukkan minat dalam ‘potty training’.Tapi sebagai ibu,anda sendiri bijak menilai tahap kesediaan anda dan anak anda bila nak mulakan potty training ni kan? Jom tengok check list ini,kita ketahui samada anak anda bersedia atau belum.Dia sudah bersedia sekiranya… Continue reading Adakah anak anda bersedia ‘potty training’