Lifestyle · Parenting

Pengalaman mengguna dan membuang implanon

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Perasan tak? Bulan Mac ni antara bulan yang kering kontang dengan artikel dari Puan Ros. Puan Ros dah mula bekerja secara sepenuh masa. Puan Ros(PR) baru nak sesuaikan diri. Nak cari masa. Dan kalau nak dipaksa-paksa menulis memang jadi ha-ha-hambar. Bila di tempat baru, nak ke tengah, ke tepi…masih kekok. Maklumlah,… Continue reading Pengalaman mengguna dan membuang implanon

Parenting

Anak dah bersekolah pun masih kencing malam

Assalamualaikum dan salam sejahtera.Lama sangat dah tak berkongsi.Syawal lepas senyap sunyi.Mana tak nya,saya amat-amat sibuk menguruskan perniagaan yang akhirnya mendapat sambutan mantop dari ibu-ibu dan ejen-ejen amat aktif.Syukur Alhamdulillah.Itu yang saya tak dapat fokus bangun awal-awal pagi untuk menulis.Kebanyakan masa untuk urus order pada hari tu. Sudah masuk sekolah rendah tapi masih kencing malam? Saya… Continue reading Anak dah bersekolah pun masih kencing malam

Lifestyle · Outdoor HS · Parenting

Berbuka Puasa Di Masjid Dengan Kanak-kanak

Semalam kami berbuka di masjid round about di jalan Lapangan Terbang Subang.Dulu memang popular masjid ni sebab ramai sangat tetamu ketika waktu berbuka.Majoriti kakitangan MAS sewaktu zaman kegemilangannya.Makan dalam talam jadi trademark.Jadi kali ni kami menjengah semula masjid SAAS. Persediaan bawa anak ke masjid (anak 2-7 tahun) + TISU DAPUR : Kanak-kanak makan..tau sajalah.Tumpah air… Continue reading Berbuka Puasa Di Masjid Dengan Kanak-kanak

Aktiviti bersama anak · Lifestyle · Parenting

Anak kena jangkitan tangan,kaki dan mulut

Selama ni baca kat news,baca poster di depan pintu taska dan dengar-dengar je kawan bercerita.Kali ni anak kedua terkena jangkitan.Seminggu sebelum tu memang ada di depan taska terpampang poster HFMD ni.Saya tanya cikgu “dah ada yang terkena ke?”.Katanya belum lagi,cuma dah keluar surat dari kementrian untuk pengendali taska. Isnin (Day-1) Fateh merengek-rengek biasa untuk ke… Continue reading Anak kena jangkitan tangan,kaki dan mulut

Aktiviti bersama anak · Homeschooling · Parenting

Mendorong anak rajin buat kerja rumah

Assalamualaikum.saya ┬ámohon berkongsi pengalaman ini dengan anda semua.Secara dengan konsisten,saya menggunakan teknik nabi untuk mendorong anak saya bila dia mengemas ruang tamu.Umurnya 5 tahun.Sudilah kiranya saya berkongsi bahawa bila kita mendorong anak dengan teknik dorongan gaya Nabi Muhammad s.a.w,memang rasa percaya diri pada anak-anak sangat meningkat.Jati diri atau persepsi dia mengenai dirinya akan berubah. Kita… Continue reading Mendorong anak rajin buat kerja rumah