Aktiviti bersama anak · Art Activity · Lifestyle

Aktiviti waktu cuti sekolah bulan puasa

Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua. Bulan waktu malam hampir penuh. Makin menuju kita ke pertengahan bulan Ramadhan. Aduhai, amalan tak seberapa. Adik beradik, ibu ayah berkunjung ke rumah. Makin meriah. Separuh bulan puasa ni kan cuti sekolah. Jadi kena manafaatkan InsyaAllah. Berpuasa dan bercuti. Macam satu peluang menghabiskan masa dengan anak-anak. Bila bekerja cuti sekolah… Continue reading Aktiviti waktu cuti sekolah bulan puasa

Aktiviti bersama anak · Interesting Places · Jalan-jalan

Senarai aktiviti kami jalan-jalan di Taiping

Assalamualaikum semua. Ini catatan terkahir Puan Ros (PR) dalam sedikit pengalaman yang Puan Ros (PR) coretkan di Taiping. Trip persinggahan kami di Perak sebelum meneruskan perjalanan ke kampung Puan Ros di Penang. Trip yang menyeronokkan versi bersama anak kecil. Bukan semua trip jadi seronok bila beralih usia ni. Tapi sebelum itu Puan Ros nak kongsikan… Continue reading Senarai aktiviti kami jalan-jalan di Taiping

Aktiviti bersama anak · Lifestyle

Naik MRT percuma dengan anak kecil

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Selesai episod demam campak kami sekeluarga. Dari hujung November kami kuarantinkan diri di rumah sebab demam campak back-to-back. Mula dengan si bongsu, kemudian saya pula, selepas itu anak sulong dan akhir sekali ibu mertua. Mau tak sebulan kami tak ke mana-mana. Hatta kenduri kendara keluarga dan adik beradik. Tak nak berjangkit. Bermula… Continue reading Naik MRT percuma dengan anak kecil

Aktiviti bersama anak · Lifestyle

Sertai Charity Run dengan 2 anak kecil

Assalamualaikum semua, kali ini saya nak ceritakan sesuatu yang agak lama tersimpan. Bak kata blogger Malaysia, atikel dah basi. Kerana lama dah berlaku, baru nak tulis di blog hari ni. Tak kisahlah kan, sebab blog ni bertahun-tahun pun orang masih mencari informasi yang sama. Selalu saya tengok dan sokong suami sahaja menyertai cara larian. Kali ini… Continue reading Sertai Charity Run dengan 2 anak kecil

Aktiviti bersama anak · Art Activity · Homeschooling

Aktiviti mewarna di rumah di musim cuti

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Saya masih dalam pantang campak. Masih perlu kuarantin diri sendiri di rumah. Jadi kami buat aktiviti di rumah sahaja. Sebelum mula mewarna kenalah saya laburkan duit beli 2 papan keras saiz a4, beli set watercolor paling murah, 2 berus lukisan paling halus dan kertas lukisan saiz A4 supaya padan dengan papan… Continue reading Aktiviti mewarna di rumah di musim cuti